2022.3522 Utmarkens historiska odlingslandskap. Arkeologisk förundersökning av sex fossila åkrar mellan Jakobshyttan och Degerön inom fastigheten Godegårds-Hälla 2:3, Motala kommun, Östergötlands län

Arkeologikonsult har på uppdrag av länsstyrelsen i Östergötlands län under sommaren 2021 genomfört en arkeologisk förundersökning av sex fossila åkermarker inom fastigheten Godegårds- Hälla 2:3 i Motala kommun, Östergötlands län.
Den arkeologiska förundersökningen utfördes genom provborrning i två närliggande våtmarker, inventering av kulturväxter, sökschaktning samt undersökning och provtagning av 16 odlingsrösen.
Vid den arkeologiska förundersökningen påträffades mindre ytor med stenröjd odlingsjord, röjningsrösen och brandlager. I syfte att förstå odlingens karaktär och utformning gjordes pollen- och makrofossilanalyser där markanvändningen studerades i ett långtidsperspektiv. Pollenanalys var den mest lämpade metoden för att klarlägga landskapets förändring och sätta in de undersökta lämningarna i ett landskapshistoriskt sammanhang. Perioden som studerades i denna undersökning stäckte sig från äldre järnålder till tidigmodern tid. Genom det tvärvetenskapliga tillvägagångssättet kunde man följa landskapets och markanvändningens utveckling från den äldre järnålderns lövskogar, via den yngre järnålderns och medeltidens odlingsexpansioner till dagens planterade monokulturer med barrträd. De undersökta lämningarna låg i en dåtida skogsbygd där böndernas livsbetingelser skiljde sig från de bördiga slätternas bondeliv. Bondeskogen omfattade en rad verksamheter där man utnyttjat olika träslag och buskar för olika ändamål som byggnadsvirke, bränsle, kol, foder och hägnader. Skogen brukades långsiktigt och inrymde även mindre åkersystem, bete och fodermarker.
Samtliga undersökta odlingsrösen förutom ett daterades mellan yngre järnålder - tidigmodern tid och de medeltida dateringar var i majoritet och stämde väl in på den utförda landskapsanalysen.
De berörda lämningarna har efter genomförd förundersökning registrerats som helt undersökta i KMR


Fornlämningsnr Benämning Förändring i Fornreg
L2008:6028 Fossil åker Undersökt, ingen antikvarisk bedömning
L2008:6057 Fossil åker Undersökt, ingen antikvarisk bedömning
L2008:6187 Fossil åker Undersökt, ingen antikvarisk bedömning
L2008:6207 Fossil åker Undersökt, ingen antikvarisk bedömning
L2012:1693 Fossil åker Undersökt, ingen antikvarisk bedömning
L2008:6363 Fossil åker Undersökt, ingen antikvarisk bedömning
Län
  • Östergötlands län
Landskap
Östergötland
Kommun
Motala
Socken
Godegård
Und.typ
Förundersökning
Tidsålder
  • Järnålder
  • Medeltid
  • Tidigmodern tid
  • 1800-tal
Epok
  • Folkvandringstid
  • Vendeltid
RAÄ-nummer
Obestämd
Lämningsnr
L2008:6028, L2008:6057 mfl
Fastighet
Godegård-Hälla 2.3
Lst Diarienummer
431-7756-2021