2021:3520 Boplatslämningar och fossil åkermark i Stora Sjögestad

Arkeologikonsult har på uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötland (Lst dnr 431-5197-2021) genomfört en arkeologisk utredning inom fastigheten Stora Sjögestad 21:1, Linköpings kommun (figur 1). Arbetet bestod av arkiv- och kartstudier, fältinventering och sökschaktning.

Kart- och arkivstudien visade att området under lång tid främst utgjorts av åkermark. Nuvarande skogsområde har tidigare varit uppodlat i varierande grad för att senare läggas i träda och då tjänat som betesmark fram till och med 1900-talet. Ett torp, Olstorp, är markerat på kartor från 1798 och 1868. Inga husgrunder efter torpet framkom dock vid sökschaktningen.

Under fältinventeringen pekades fyra delområden ut som möjliga lägen för fornlämningar ej synliga ovan mark, och det konstaterades att skogsområdet i väster innehöll lämningar av fossil åker med bland annat odlingsrösen och åkerhak.

Vid sökschaktningen framkom boplatslämningar i form av stolphål och härdar inom södra delen av delområde 2 nedanför skogsimpedimentet. Två härdar 14C-daterades till yngre bronsålder/förromersk järnålder. I norra delen av delområde 2 framkom endast en härdbotten. Övriga resultat från sökschaktningen var rester av stolphål till en tidigare kraftledning.

Metalldetekteringen resulterade enbart i recenta järnfynd av jordbrukskaraktär.
Projektnummer
3520
Län
  • Östergötlands län
Landskap
Östergötland
Kommun
Linköping
Socken
Vreta kloster
Und.typ
Utredning
Rapportår
2021
Tidsålder
  • Tidigmodern tid
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
Obestämd
Fastighet
Stora Sjögestad 21:1
Lst Diarienummer
431-5197-2021