2013:2408 Russingstorp - en gård från äldre järnålder och spridda nedslag från yngre stenålder och yngre järnålder

Arkeologikonsult utförde hösten 2010 en slutundersökning av ett boplatsområde (Fivelstad 59 och 60) vid Russingstorp, söder om Fågelsta samhälle i Motala kommun, Östergötland.

Tidigare undersökningar av en intilliggande yta har visat att det rör sig om en miljö med dateringar från tidigneolitikum till äldre romersk järnålder. De äldsta spåren bestod av spridda boplatslämningar som inte gick att konkretisera i form av hus eller andra konstruktioner. Under bronsålder och förromersk järnålder framträdde en tydligare bild av att området nyttjats för boende eller andra mer tillfälliga aktiviteter. Bland annat påträffades två hyddor påträffats, den ena daterades till bronsålder och den andra till förromersk järnålder. Periodvisa odlingsfaser från äldre bronsålder till början av romersk järnålder kunde också påvisas.

De aktuella undersökningarna har visat att en gård från äldre järnålder fanns på platsen med bland annat ett långhus, en brunn och områden med härdar. Äldre nedslag på platsen fanns även från neolitiskt tid i form av en U-formad ränna och enstaka härdar. Enstaka anläggningar inom ytan fanns också från förromersk järnålder, folkvandringstid och vendeltid. Inom området fanns kulturpåverkade lager, både större yttäckande och fläckvis förekommande. Dessa lager har varit svåra att datera men sannolikt ska de till viss del kopplas samman med odling som skett i nära tidsmässig anslutning till att gården från äldre järnålder existerat på platsen.
Projektnummer
2408
Län
  • Östergötlands län
Landskap
Östergötland
Kommun
Motala
Socken
Fivelstad
Und.typ
Undersökning
Rapportår
2013
Tidsålder
  • Stenålder
  • Järnålder
Epok
RAÄ-nummer
RAÄ 59 och 60
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-31655-9