2013:2310 Vägskäl Fiskeby. Boplats och väg från förromersk och romersk järnålder

Med anledning av att Norrköping kommun planerar att anlägga en ny avfart från E4:an undersökte Arkeologikonsult en järnåldersboplats och en förhistorisk väg vid Fiskeby våren/sommaren 2010. Boplatslämningarna (Östra Eneby 207:1) bestod av en kringflyttande gård som daterades till äldre järnålder, närmare bestämt cirka 350 f.Kr. – 350 e.Kr. Totalt identifierades 10 treskeppiga hus och 3 rektangulära fyrstolpshus som kunde kopplas till 8 olika gårdar. Byggnaderna på gården revs ungefär var 30 – 60:e år och när man byggde den nya gården gjorde man det vanligtvis en bit bort från den föregående gården. Det område som gården flyttade runt inom verkar ha omfattat cirka 5 hektar.

Den stensatta väg (Östra Eneby 100:1) som gick genom hela undersökningsområdet kunde följas utmed en sträcka på cirka 300 meter. Det var tydligt att vägen även fortsatte utanför undersökningsytan. Vägbredden skiftade men den var vanligen mellan 6 – 8 meter. En del vägpartier var vällagda och hade en omsorgsfullt lagd stenpackning med kantiga stenar som låg kant i kant. Andra sträckor bestod av en stenpackning med ett till tre skikt av knytnävsstora stenar som snarare verkade ha hopsamlats och tryckts på plats.

Det var möjligt att identifiera tre tydligt åtskiljbara faser på boplatsen med en och samma kringflyttande gård. Till varje fas kunde flera gårdar kopplas. Gårdarna inom respektive fas var dock inte samtida utan har avlöst varandra. Tre gårdar från fas 1 daterades till 350 – 150 f.Kr. Samtliga gårdar bestod då av ett större treskeppigt hus tillsammans med ett mindre rektangulärt fyrstolpshus. Mellan fas 1 och fas 2 var det ett uppehåll i bebyggelsen fram till cirka år 50 f.Kr. Under den perioden låg gården troligen strax utanför undersökningsområdet. Boplatslämningar med dateringar till perioden mellan fas 1 och fas 2 påträffades vid Norrköping 349 vid en förundersökning strax intill Östra Eneby 207:1. De två gårdar som kunde föras till fas 2 daterades till 50 f.Kr. – 130 e.Kr. Båda gårdarna bestod av ett ensamt treskeppigt hus. Huvudbyggnaden var i denna fas större än under fas 1 och fas 3. Två av de tre gårdar som kunde föras till fas 3, 130 – 350 e.Kr., bestod av ett stort treskeppigt hus som kompletterades av ett mindre treskeppigt hus. Även det mindre huset var ett bostadshus men tolkades som bostad åt trälar eller andra arbetare som stod i beroendeställningen till huvudgården.

Under samtliga faser relaterade boplatslämningarna till vägen. Byggnaderna låg antingen vinkelrätt mot vägen eller utmed vägsträckningen. De övriga anläggningarna relaterade till vägen på så vis att inga anläggningar sammanföll med vägsträckningen. Det gör att vi delvis kan datera vägen trots att det saknades lämpligt material för 14C-datering. Vägen var tydligt samtida med boplatsen och var alltså i bruk redan under förromersk järnålder. Det gick däremot inte att avgöra om vägen även var äldre än boplatsen.
Projektnummer
2310
Län
  • Östergötlands län
Landskap
Östergötland
Kommun
Norrköping
Socken
Östra Eneby
Und.typ
Undersökning
Rapportår
2013
Tidsålder
Epok
Lämningsnr
Östra Eneby 100:1, Östra Eneby 207:1
Fastighet
Fiskeby 1:48, Pryssgården 1:1
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-14334-09