2023:3652 Norra skogen, blandade lämningar i Arbogas utkant

Arkeologikonsult har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanlands län utfört en arkeologisk utredning, etapp 1, norr om Arboga stad i juni månad 2023. Området för utredningen har under historisk tid utgjort ut- och skogsmark tillhörande Arboga stad.
Under 1800-talets andra hälft började torp och gårdar etableras i området. Lämningarna efter dessa har i och med den arkeologiska utredningen registreras i Kulturmiljöregistret. Även nyfunna lämningar av möjliga gravar, en husgrund efter en förmodad backstuga, ett område med fossil åkermark, två gränsmärken, ett hägnadssystem, flera täktgropar samt en fornlämningsliknande bildning av en så kallad höna på ägg fördes in i registret i samband med utredningen. Därtill har fyra sedan tidigare oregistrerade områden markerats som möjliga förhistoriska boplatslägen.
Tillsammans med de redan kända lämningarna inom området (ett boplatsområde, tre fyndplatser, två lägenhetsbebyggelser, en husgrund, en bro och ett område med fossil åkermark), kan området preliminärt delas upp i två etableringsperioder. En under förhistorisk tid, möjligen brons- och äldre järnålder utifrån lägen och påträffade fynd, samt en från andra halvan av 1800-talet, då Arbogas norra utmark återigen började bebos.
Län
  • Västmanlands län
Landskap
Västmanland
Kommun
Arboga
Und.typ
Utredning
Rapportår
2023
Tidsålder
  • Tidigmodern tid
  • 1800-tal
  • Odaterad
Epok
RAÄ-nummer
Obestämd
Fastighet
Hamre 1:13
Lst Diarienummer
431-433-2023