2023.3617 Boplatser i Björkhaga, Örebro

I samband med att Örebro kommun planerar att detaljplanelägga ett område vid Björkhaga, i Örebros nordvästra utkant har Arkeologikonsult utfört en arkeologisk utredning. Arbetet utfördes under våren 2023 inom ett 38 hektar stort område.
Utredningen omfattade arkiv- och kartstudier, fältinventering, metalldetektering och utredningsgrävning i form av sökschaktning. Syftet med den arkeologiska utredningen var att ta reda på om ej kända fornlämningar fanns inom utredningsområdet och preliminärt avgränsa dessa.
Vid fältinventeringen identifierades ett flertal boplatslägen och utöver detta även lämningar synliga ovan mark i form av möjliga gravar och röjningsrösen. Inom utredningsområdet fanns naturvärden som medförde att alla utpekade objekt från inventeringen inte var möjliga att utredningsgräva.
Utredningen resulterade i boplatslämningar i form av stolphål, härdar och gropar inom tre ytor som har registrerats som fornlämning i Kulturmiljöregistret.
Vid inventering har de påträffade agrara lämningar i form av fossil åker och röjningsrösen klassats och registrerats i kulturmiljöregistret som övrig kulturhistorisk lämning (ÖKL).
Projektnummer
3617
Län
  • Örebro län
Landskap
Örebro
Kommun
Örebro
Und.typ
Utredning
Tidsålder
  • Järnålder
  • Tidigmodern tid
  • 1800-tal
Epok
RAÄ-nummer
Obestämd
Lämningsnr
L2023:3601-3604
Fastighet
Björkhaga
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-3541-2022