fbpx

2018:3174 Boplatslämningar i fossil åker i Västra Rosersberg

I samband med Sigtuna kommuns planprogram för Västra Rosersberg utförde Arkeologikonsult en arkeologisk utredning etapp 1 och 2. Under utredningens etapp 1 som utfördes under sommaren 2016 påträffades ett större antal stensträngar och flera ytor med fossil åkermark. Dessutom pekades åtta objekt ut som möjliga boplatslägen. I utredningens etapp 2 som utfördes i augusti 2018 undersöktes dessa objekt för att avgöra om de utgjorde fornlämning eller ej. Inom fem av objekten påträffades boplatslämningar i form av härdar, stolphål och kulturlager med sot och kol samt skärvig och skörbränd sten.
Dessutom hittades två stensträngar, ett område med fossil åkermark och en ensamliggande härd. Samtliga påträffade lämningar registrerades som fornlämning i Kulturmiljöregistret. Fynd av kvarts på två av platserna tyder på aktiviteter under stenålder medan fynd av smidesslagg i ett av områdena visar på utnyttjande under järnålder. Samtliga boplatslämningar påträffades i högre terräng med lätta jordar medan den fossila åkern låg
något lägre. Två möjliga fornlämningar undersöktes och det ena, en stensträng, visade sig vara en fornlämningsliknande bildning medan en möjlig stensättning kunde konstateras vara en grav och registrerades som fornlämning.
Address
Rosersberg
Projektnummer
2018:3174
Län
  • Stockholms län
Landskap
Uppland
Kommun
Sigtuna
Socken
Norrsunda
Und.typ
Utredning
Rapportår
2018
Tidsålder
  • Järnålder
Epok
  • Odaterad
Lämningsnr
L2016:8334, L2016:8337 m fl
Fastighet
Rosersberg 11:74
Lst Diarienummer
431-10193-2018